×

Ιατρική Διάγνωση και Θεραπεία

Δευτέρα – Παρασκευή
7:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00
Σάββατο 7:00 – 11:00

Test Αναπνοής

Τι είναι το test Αναπνοής ;

To τεστ αναπνοής είναι ένα τεστ το οποίο ανιχνεύει την ύπαρξη ενός μικροβίου-του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, στο στομάχι η στο δωδεκαδάκτυλο το οποίο προκαλεί τη γαστρίτιδα ή το έλκος του στομάχου-δωδεκαδακτύλου.

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο ;

Το ελικοβακτηρίδιο, γνωστό σαν πυλωρικό ελικοβακτηρίδιο, είναι ένα μικρόβιο που ζει στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Το μικρόβιο αυτό ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια στην Αυστραλία.

Ποια τα συμπτώματα ;

  1. Γαστρίτιδα: εκδηλώνεται με πόνο, φούσκωμα και δυσφορία στο στομάχι.
  2. Έλκος: προκαλεί πόνο στο στομάχι που μπορεί  να αιμορραγήσει η ακόμα και να δημιουργηθεί διάτρηση.
  3. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ενδέχεται να προκαλέσει παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο  που εκδηλώνεται με αίσθημα καύσους  στο στήθος.
  4. Καρκίνο και λέμφωμα του στομάχου: Το μικρόβιο, σε όσους το έχουν, αυξάνει 6 φορές τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Έχει παρατηρηθεί πως ένας στους τρεις καρκίνους του στομάχου οφείλονται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Πως μεταδίδεται το ελικοβακτηρίδιο ;

Η μετάδοση γίνεται μέσω του σάλιου και των κοπράνων.

Πως μπορώ να μάθω εάν έχω το μικρόβιο ;

  1. Ενδοσκόπηση στομάχου: Μετά από ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων ο γιατρός εισάγει ένα σωλήνα μήκους 1 μέτρου στο στομάχι και παίρνει βιοψίες που εξετάζει για το μικρόβιο.
  2. Τεστ αναπνοής: Είναι σχεδόν 100% ακριβής και απλούστατη μέθοδος και αποτελεί επαναστατική ανακάλυψη στη διάγνωση του ελικοβακτηριδίου. Ο άρρωστος κάνει μόνο τα εξής: Φυσά σε ένα σωληνάκι δυο φορές πριν και 30 λεπτά αφού πιει ένα υδατικό διάλυμα ουρίας. Το αν κάποιος έχει το μικρόβιο φαίνεται στο δεύτερο δείγμα της αναπνοής, γιατί το ελικοβακτηρίδιο διασπά την ουρία που αποβάλλεται με την αναπνοή.